Programme

 

The digital workshop on Neoliberalism and the Global South will take place online via StarLeaf on Thursday May 27th and Friday May 28th 2021.

 

Brussels Time: 2:30 PM – 5 PM  (!)

Calcutta Time: 6:00 PM – 8:30 PM 

London Time: 1:30 PM – 4 PM (!)

New York/New Jersey Time/Boston: 8:30 AM – 11 AM 

Princeton: 7:30 AM-10 AM

Denver Time: 6:30 AM – 9 AM 

Rio de Janeiro: 09:30 AM-12 AM

TIME ZONE CONVERTER

2 days, 2 hours per day, 30 min break

May 27

May 28

Digital Walk-in DAY 1 (2:00-2:30 PM Amsterdam-Brussels time - 30 MIN)

A time to double check technical issues, have a chat and get to know each other a bit already before the workshop begins. You can drop in at any time.

Opening (2:30-2:40 PM, Amsterdam-Brussels time - 10 MIN)

Welcome by dr. Rachel Gillett, Assistant Professor in the History of International Relations, Utrecht University, Co-PI of the Decolonisation Group (5 min)

Introduction of the topic by Frank Gerits, Assistant Professor in the History of International Relations, Utrecht University, Co-PI of the Decolonisation Group (5 min)

Panel I – Neoliberalism and the Cold War

(2:40-3:40 PM, Amsterdam-Brussels time - 60 MIN)

- 2:40 - 2:50 PM Alessandro Iandolo, Lecturer in History, Oxford University: 

Free for All: The USSR, Latin America and UNCTAD’s Push for International Trade (10 min.)

- 2:50 - 3:00 PM Simon Toner, Lecturer in Modern American History, University of Sheffield: 

Keynesians and Neoliberals at War: Economic Reform in South Vietnam, 1965-1975 (10 min.)

- 3:00 - 3:10 PM  CommentatorDavid Engerman, Yale University.  (10 min.)

- 3:10- 3:40 PM General Discussion (30 min)

Break I (3:40-4:10 PM, Amsterdam-Brussels time - 30 MIN)

-- 3:40 - 4:00 PM: Coffee Corner Session --

Chat with 4 people

-- 4:00 - 4:10 PM: Screen Break --

Step away from your computer (10 min)

Panel II – Social Steering by the Market

(4:10-5:00 PM, Amsterdam-Brussels time - 50 MIN)

- 4:10- 4:20 PM Pragna Paramita Mondal, PhD Scholar, University of Calcutta: 

Market or the Moral Economy: Indian Surrogacy Law and the Neoliberal Paradox (10 min.)

- 4:20 - 4:30 PM Ali Kassem, PhD Candidate in Sociology, University of Sussex: 

The Neo-Liberal Market as an Agent of Coloniality: the Economic and the Erasure of Islamic Practice and Semiotics 

(10 min.)

- 4:30 - 4:40 PM  Commentator:  Fernando Brancoli, Associate Professor - International Security and Strategic Studies Federal University of  Rio de Janeiro (UFRJ) , Brazil.  (10 min)

4:40 - 5:00 PM General Discussion (20 min)

-- 5:00 PM: End of Day 1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cup of Coffee

Digital Walk-in DAY 2 (2:00-2:30 PM Amsterdam-Brussels time - 30 MIN)

A time to double check technical issues, have a chat and get to know each other a bit already before the workshop begins. You can drop in at any time.

Panel III – Green Neoliberalism

(2:30-3:30 PM, Amsterdam-Brussels time - 60 MIN)

- 2:30 - 2:40 PM Julia Swart, Assistant Professor Law, Economics and Governance, Utrecht University: 

Neoliberalism and the City (10 min.)

- 2:40 - 2:50 PM Alexander Stingl, WIRL-COFUND Fellow, philosophy and sociology, Warwick University: 

Green Precarization (10 min.)

- 2:50 - 3:00 PM Commentator: Katharina Schramm, Universität Bayreuth (10 min)

- 3:00 - 3:30 PM General Discussion (30 min.)

Break II (3:30-4:00, Amsterdam-Brussels time - 30 MIN)

-- 3:30-3:50 PM: Coffee Corner Session -- 

Chat with 4 people

-- 3:50-4:00 PM: Screen Break --

Step away from your computer (10 min)

Panel IV – Neoliberal Employment & Unemployment Labor

(4:00-4:50 PM, Amsterdam-Brussels Time - 50 MIN)

- 4:00 - 4:10 PM Stephanie Dimatulac Santos, Assistant Professor, Metropolitan State University of Denver: 

Racializing the Ideal Worker: Filipino Workers in Empire

(10 min.)

- 4:10 - 4:20 PM Chambi S. Chachage, Postdoctoral Research Associate and Lecturer, Princeton Institute for International and Regional Studies (PIIRS)

Privatization and Devaluation of African Labor in Tanzania

(10 min.)

- 4:20 - 4:30 PM Commentator: Holger Droessler, Ph.D., Assistant Professor of History, Worcester Polytechnic Institute

(10 min.)

- 4:30- 4:50 PM General Discussion (20 min)

Closing Remarks

(4:50-5:00 PM, Amsterdam-Brussels time - 10 MIN)

- 4:50-5:00 PM Frank Gerits, Assistant Professor Utrecht University and Fellow University of Free State, Bloemfontein and Shanghai University

Neoliberalism in the Global South and Racial Capitalism. (10 min)

-

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cup of Coffee